2017. október 19., csütörtök

A gyermek testi-lelki-szellemi fejlődése, és az egyes korszakok nehézségei holisztikus szemmel 1.rész



Ahhoz hogy megértsük a gyermekek "működését", először általánosságban kell megvizsgálnunk a kérdést, hogy hogyan érkeztünk erre a földre, hogyan épül fel a testünk fizikai, szellemi és lelki része.

Az ember fizikai megjelenése a földön a fogantatással kezdődik. A lélek arra vár, hogy leszülethessen. Amikor itt az idő, akkor befészkeli magát a leendő testébe.
A kisgyermekek pontosan tudják ezt, néha vannak is erre utaló megnyilvánulásaik. Ha nem intézik el a felnőttek egy "Fiam, ne beszélj már butaságokat!"-felkiáltással, akkor egész érdekes dolgokat lehet sokszor hallani. Ebbe a kategóriába tartozik az is, amikor a gyerek egy ismeretlen "baráttal,angyallal.." beszélget. Ilyenkor ahelyett hogy kétségbeesve pszichológushoz vinnénk, figyeljük meg mit mesél...  
Ez a születésnapi történet  erről szól. Nagyon érdekes látni ahogy a gyerekek valóban emlékeznek. Néha még bólogatnak is amikor ezt elmeséljük nekik...


Bár azt gondolnánk hogy az egészséges gyereknek a születésekor már "mindene megvan", ez azért nincs teljesen így. 

Még fejletlen az emésztése, ezért kaphat csak anyatejet, vagy ennek hiányában megfelelő pótlást, de semmiképpen nem kaphat szilárd ételt, hiszen a fejletlen gyomra evvel nem tudna megbirkózni.

A hőháztartása is fejletlen, ezért kell figyelni hogy megfelelően melegen legyen tartva, különben kihülne a teste.

Az idegrendszere sincs teljesen kifejlődve.


0-7  éves korig (fizikai test)
Tehát a csecsemőnek/kisgyermeknek az a legfontosabb feladata, hogy felépítse a testét. Azért alszanak olyan sokat, hogy erre a belső munkára tudjanak koncentrálni.
A gyermek teste csak egy modell, amit a szüleitől kapott. Az elkövetkező időt avval fogja tölteni, hogy ezt a testet a saját egyéniségére formálja, hogy amikor elkészül vele, kifejezze az ő belső lényét.
Ahhoz hogy ezt véghez tudják vinni, nyugalomra  van szükségük! Ezért ne terheljük a kisgyereket korai intellektuális "fejlesztéssel"! A következőkben látjuk majd, hogy annak is megvan a megfelelő ideje... 

7-14 éves korig (étertest)
Hét éves korban befejeződik a fizikai test felépítése. Azok az erők, amiket eddig ezen dolgoztak, most felszabadulnak. MOST van itt az ideje hogy tanuljanak. Most akar  tanulni! Kíváncsi mindenre! Meg akarja ismerni a világot! 

14-21 éves korig (asztráltest)
Kezdi felfedezni önmagát, próbálgatja a helyét a világban. "Mindent máshogy akarok csinálni"- a mottója ennek a kornak.  Ez a nagy ideálok korszaka is. A körülötte lévő felnőtteket kritikusan figyeli! A kedélyállapota erősen hullámzó.

21-28 éves korig (Én)
Ez a felnőttkor kezdete. Eddigre már el kell (kellene) érni az önállóságot!



A következő részben az utánzásról lesz szó. Hogyan működik ez a kisgyermekeknél, hogyan tarthatnak nekünk ezen keresztül "kellemetlen" tükröt, hogy tudjuk ezt a jelenséget a hasznunkra fordítani a nevelésben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése